Kulturkombinat

Disco Eco-friendly pe biciclete

Disco Eco-friendly pe biciclete

Transpiră de zor şi încă nici nu s-a apucat de dansat. Îl cheamă Sven şi stă acolo abia ajutat de o respiraţie greoaie, ca un Sisif încordat în parcul Treptower, în pantaloni scurţi de biciclist şi pantofi de tenis. Nu e outfit-ul obişnuit de om care merge la discotecă, cu tot felul de sclipiciuri sau luminiţe de neon, dar lucrurile nu stau tocmai aşa. Nu am zis tot. De fapt, party-ul acesta în aer liber nici nu ar fi avut loc dacă tânărul de 32 de ani pe nume Sven nu era acolo. Alături de alţi voluntari care pedalează ca maniacii la bicicletele lor statice pentru a alimenta instrumentele de care are nevoie DJ-ul din seara respectivă. „Nici nu ştiu dacă treaba asta are vreo influenţă sau va avea în viitor vreo influenţă asupra mediului”… spune Sven, gâfâind. „… dar pe bune că mi se pare foarte fun!”

Evenimentul se numeşte „Fahrrad Disko” (adică „Disco Biciclire,” fahrrad înseamnă biciclete) şi e organizat de comunitatea Green Music Initiative din Germania. Obiectivul acestei petreceri? Păi, modul de a-ţi pierde timpul într-un mod plăcut şi mai ales eco. Ideea a venit oarecum recent şi este sponsorizată chiar de unii organizatori de evenimente sau patroni de cluburi din Berlin. Prima ediţie, la care au venit câteva sute de persoane  este alcătuită chiar de Bar25. Totul din necesitatea omului german care urmăreşte lucruri care ies din ordinar, să fie atât interesante cât şi utile, dacă el crede asta.

Petrecerea fiind „la modul verde”, sentimentul eco este perceput ca un side-effect foarte inspirat, dar Sven are la rândul lui şi alte păreri pertinente: „Odată ce nivelul alcoolului creşte, cam scad şansele ca atunci când participi la eveniment ca voluntar, să te mai distrezi în mod corespunzător… Dar asta e… lumea petrece”.

Aşadar, toată iniţiativa vine de sus. Petrecăreţii îşi trec în calendarele lor party-urile ce se axează pe conceptul ecologistic. Berlin Music Week ce a avut loc în cadrul cunoscutului târg PopKOMM a avut şi el în program nişte „petreceri verzi” micuţe care totuşi au avut o grămadă de succes. Toate ideile posibile, până la farfurii spaţiale ce-şi primeau energia de la baterii solare şi călătoreau în spaţiul virtual pentru a afla „de unde vin vizitatorii”.

Până şi guvernul german a pus ochii pe această idee de clubbing eco, şi chiar a organizat alături de cluburi cunoscute una dintre cele mai mari exemple de acest fel. Pentru că le-a plăcut ideea şi au pus imediat în practică ce e în folosul tineretului.

Totul ţine de cifre. În Marea Britanie, o altă forţă a vieţii de noapte, cluburile şi industria de entertainment în general au produs peste 540.000 de tone de dioxid de carbon în anul 2007 (echivalentul a cam 180.000 de maşini în mod normal), iar Green Music Initiative spune că aceste cifre sunt mult mai îngrijorătoare pentru Germania.

Nu ştim pe câţi dintre petrecăreţi îi interesează totuşi aceste „plăcinte grafice cu cifre”. Mulţi doar se distrează pe seama ideii, le place, dansează, beau şi iarăşi dansează, totul sub lumina unei noutăţi de care dă dovadă inventivitatea umană. Şi cu cât este mai eco, prinde la public. Ceea ce este foarte bine, din multe puncte de vedere, principalul fiind: Haide să combinăm entertainment-ul cu ecologia! Le reuşeşte, iar cei de la Green Music Initiative, printre care şi voluntarul nostru biciclist, îşi doresc asta şi-n continuare.

Comentarii articol

commentarii

Apasa pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Mai mult in Kulturkombinat

color of feelings

Party People berlinez consumă vârtos droguri când iese în oraș

Adrian Soaitamartie 23, 2018
romantic

Dating 101: Cele 5 limbaje ale iubirii (No Bullshit)

Maria Constantindecembrie 12, 2017
awkward

Dating 101: The „awkward silence” strikes again

Maria Constantindecembrie 12, 2017
situatii penibile

Dating 101: 5 cele mai penibile situaţii la prima întâlnire

Maria Constantindecembrie 12, 2017
img_3093

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Adrian Soaitaaprilie 24, 2017
kulturkombinat just friends

Just friends.

George Stoicaaugust 29, 2016