Kulturkombinat

Kunsthaus Tacheles – Underground berlinez pe cale de dispariţie

Kunsthaus Tacheles – Underground berlinez pe cale de dispariţie

Încep postarea de azi cu o fotografie. Da, o simplă poză, pe alb-negru, încărcată cu elemente de graffiti, multe roţi, un capăt de ruină de autobuz, cabluri răsfirate pe care dacă le-ai lua în mână şi ai începe să le descurci, mai mult te-ai… încurca, un cărucior din acela cu care se cară tot felul de cutii pătrate sau dreptunghiulare şi o canapea de după care răsare singura prezenţă de viaţă din context, un picior desculţ. Probabil al unui individ care doarme, pentru că atunci când se va trezi îşi va continua propriul sens de trăire boemă.

Această simplă fotografie sofisticată în spiritul ei sumbru încărcat şi alb-negru a fost aleasă de noi, echipa de la Kulturhaus, pentru macheta pe săptămâna în curs (24 februarie – 3 martie) a revistei B24-FUN. Lângă această fotografie am printat programul de evenimente ale acestei perioade, iar cele două lucruri, anume clubul  Kulturhaus şi fotografia în cauză, chiar dacă la prima vedere nu se potrivesc, încarcă totuşi un concept care fără explicaţii nu ar da bine decât pentru cunoscători.

Da, pentru că dacă am arăta această machetă unui berlinez sau unui turist ce a străbătut în lung şi-n lat cartierul Mitte din Berlin cu ale lui baruri şi restaurante, mai ales strada Oranienburger, replica ar fi directă, dintr-o răsuflare: „Kunsthaus Tacheles”. Nici nu trebuie mai mult timp de gândire, informaţia transmisă de imagine se leagă imediat, pentru că aici vorbim despre un simbol devenit, în peste 20 de ani de zile de ocupaţie a artiştilor independenţi (atât pictori, cât şi sculptori, muzicieni, actori, etc…), un landmark turistic şi cultural alternativ ce nu trebuie ratat la nici o vizită pe care o veţi întreprinde în viitor în Berlin. Şi recomand să faceţi acest lucru cât mai degrabă, pentru că lucrurile nu merg chiar aşa de bine pentru clădirea cu o vârstă nu tocmai neglijabilă. Kunsthaus Tacheles e un fost depozit de mărfuri în 1908, apoi închisoare nazistă bombardată şi ciuruită de al doilea Război Mondial (ce a rămas în acest moment e de fapt tot ce a supravieţuit acestor întâmplări) şi acum un centru noncomformist şi underground al artei, colorat de graffiti şi colaje, împodobit cu statuete şi instalaţii care de care mai ciudate, casă sigură şi liberă pentru mai mult de o sută de artişti, atât pictori cât şi sculptori, o întreagă atitudine modernă ce rămâne în picioare, scheletic, la prima vedere veselă şi pustie ca un bătrânel pictat şi vopsit multicolor într-o convenţie de hipioţi. Creativ şi plin de viaţă dacă observi lucrurile şi mişcările din interior, un vis frumos, normal, dar lucrurile se mai şi întristează. Tacheles trăieşte în această perioadă sub ameninţarea demolării de către autorităţile germane, a câta oară de când artiştii, Iniţiativa Artistică sau Kunstlerinitative Tacheles au negociat amânarea „defrişării” acestui monument istoric. Acum, după 20 de ani de cooperativă a boemiei, indivizii aceia idealişti ce locuiesc în Tacheles şi concep lucruri colorate şi pline de vână creativă s-au trezit închişi în dispute nu numai create de ei înşişi între ei (desigur, concurenţele nu se termină niciodată…), dar acest spaţiu care le-a oferit un mod de viaţă cât mai liber este, după o altă amânare de 10 ani, iarăşi în pericolul de a dispărea de pe faţa Pământului. Fundus Group a cumpărat clădirea la mijlocul anului 1990, însă nu s-a grăbit deloc să definitiveze spaţiul, aşa că pentru a evita bătăliile dintre poliţiştii veniţi să evacueze clădirea şi artişti, în 1998 au negociat o amânare de încă 10 ani. Cu o întreţinere de numai (!) 50 de eurocenţi pe an, aranjamentul a garantat o decadă lipsită de orice fel de problemă. Dar această decadă s-a terminat de mult, pe 1 ianuarie 2009 expirând termenul contractului de întârziere şi acum viitorul Tacheles este mai nesigur ca niciodată. Mai ales că Fundus Group anunţă acum că nu mai are resurse financiare necesare construirii unui alt proiect în acel spaţiu.

http://img84.imageshack.us/img84/9538/1349410335b4ee8a8ae8o.jpg
http://img33.imageshack.us/img33/4651/2729903824143a2c44b0o.jpg
http://img444.imageshack.us/img444/8963/2832826926d6d633cb7do.jpg
http://img17.imageshack.us/img17/7456/49460531557e0076187co.jpg
http://img17.imageshack.us/img17/994/clipboard01tq.jpg
http://img716.imageshack.us/img716/5521/tachelesbyhishappyendd2.jpg
http://img839.imageshack.us/img839/4549/tachelesbynowherewoman.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/2659/tacheles2.jpg
http://img810.imageshack.us/img810/8291/tacheles3.jpg

Kunsthaus înseamnă „casă a artei” iar Tacheles, în limba evreiască yiddish (fostul depozit de mărfuri de care am spus mai sus era de origine evreiască) înseamnă „spune pe şleau”. Adresa exactă este Oranienburger Strasse 54-56a, o stradă extrem de cunoscută pentru viaţa de după ora 00:00, cu o grămadă de baruri şi restaurante. Tacheles însăşi este atât centru artistic cât şi club de noapte, întinzându-se pe mai mult de 9000 de metri pătraţi. Merită vizitat ca un loc extrem, creativ, alternativ şi plin de viaţă în propriul sens al conceptului. Conţine două baruri (printre care şi o cafenea „Cafe Zapata”, un restaurant, cinema („High End 54″ unde se proiectează filme non-mainstream), teatru, Golden Saal (Golden Hall), o suprafaţă uriaşă, flexibilă, în sensul că poate găzdui o puzderie de evenimente din diferite categorii (expoziţii de pictură, fotografie, colaje, instalaţii, proiecţii video şi multe alte creativităţi) şi un muşuroi de studiouri utilizate de cel puţin o sută de artişti, atât pictori cât şi sculptori care au adoptat acest loc ca pe propria casă şi l-au folosit chiar ca loc de muncă, folosindu-se şi legându-se de conceptul de unicitate şi independenţa faţă de orice fel de sumă de bani. Printre ei, de-a lungul a celor două decenii, celebrul Mark Divo cu al său proiect Mutoid Waste Company, muzicienii de la Spiral Tribe, Lennie Lee, coreografa Sasha Waltz, motiv de inspiraţie pentru filmul „Good Bye, Lenin” şi pentru creatoarea de modă Donatella Versace. Pentru o documentare cât mai reală a lucrurilor, vă recomand nu numai vizita in corpore (şi repet, cât mai degrabă) la locul faptei, ci şi următorul filmuleţ foarte bine construit în care sunt povestite vieţile unora dintre indivizii care-şi petrec veacul în această casă de cultură.

Vizionare plăcută. Iar pentru mai multe informaţii, istoric, multe alte poze, chiar şi un tur virtual la 360 de grade (vă trebuie un plugin Quick Time, totuşi, pentru a-l urmări), există site-ul oficial tacheles.de pe care vă sfătuim să-l „răsfoiţi”.

Comentarii articol

commentarii

Apasa pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Mai mult in Kulturkombinat

color of feelings

Party People berlinez consumă vârtos droguri când iese în oraș

Adrian Soaitamartie 23, 2018
romantic

Dating 101: Cele 5 limbaje ale iubirii (No Bullshit)

Maria Constantindecembrie 12, 2017
awkward

Dating 101: The „awkward silence” strikes again

Maria Constantindecembrie 12, 2017
situatii penibile

Dating 101: 5 cele mai penibile situaţii la prima întâlnire

Maria Constantindecembrie 12, 2017
img_3093

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Adrian Soaitaaprilie 24, 2017
kulturkombinat just friends

Just friends.

George Stoicaaugust 29, 2016