Kulturkombinat

„Povestiri despre Berlin”: Episodul 1 – Artă urbană – despre Planking & Mimicry

„Povestiri despre Berlin”: Episodul 1 – Artă urbană – despre Planking & Mimicry

Peisajele urbane sunt utilizate ca scenă pentru noile forme de artă. Fenomene precum „planking” sau „mimică urbana” sunt deja cunoscute în centrele oraşelor, atrăgând atenţia trecătorilor şi tinzând să devină un fenomen artistic consacrat.
„Planking” reprezintă o formă de spectacol, care are la bază stăpânirea propriului corp şi a tensiunilor. Artiştii stau împietriţi, fie întinşi, fie în picioare, şi se lasă fotografiaţi de curioşii care le admiră capacitatea de auto-control. Provocarea constă în a lua contact cât mai puţin cu suportul stabil pe care se desfăşoară spectacolul.

Dar planking-ul nu este singurul trend de pe scena stradală. Numeroşi artişti practică mimica urbană, o formă de artă inspirată din mimicry, care denumeşte fenomenul prin care animalele imită coloristic suprafaţa pe care se află. Artiştii se insinuează în cele mai diverse spaţii urbane, şi se camuflează în peisaj, controlându-şi mişcările şi tensiunile corporale. Încercările pornesc de la camuflaje pe pereţii gărilor, până la camuflaje pe suprafeţe cu zgură, artiştii purtând atât costume, cât şi machiaje corespunzătoare suprafeţei. Practicanţii sunt entuziasmaţi să găsească noi motive pe care să se camufleze în cadrul oraşului, indiferent dacă este vorba despre o parte din corp, sau tot corpul, sau chiar şi despre umbra proprie, care se potriveşte perfect într-un anume context.

Trend-ul este cu siguranţă încă prea crud pentru a fi un fenomen artistic consacrat, însă potenţialul acestei forme de artă este recunoscut. De cele mai multe ori, astfel de manifestări urbane au un pretext politic, însă acest gen de afirmare vine ca un răspuns artistic pentru problema lipsei de interacţiune între oameni, pentru suprasaturarea oraşului cu reclame, centre comerciale, bunuri de consum şi lipsa naturalului în aceste spaţii, ceea ce produce mutaţii în societate.

Comentarii articol

commentarii

Kulturkombinat

Mai mult in Kulturkombinat

color of feelings

Party People berlinez consumă vârtos droguri când iese în oraș

Adrian Soaitamartie 23, 2018
romantic

Dating 101: Cele 5 limbaje ale iubirii (No Bullshit)

Maria Constantindecembrie 12, 2017
awkward

Dating 101: The „awkward silence” strikes again

Maria Constantindecembrie 12, 2017
situatii penibile

Dating 101: 5 cele mai penibile situaţii la prima întâlnire

Maria Constantindecembrie 12, 2017
img_3093

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Adrian Soaitaaprilie 24, 2017
kulturkombinat just friends

Just friends.

George Stoicaaugust 29, 2016