Kulturkombinat

„Povestiri despre Berlin”: Episodul 11 – Urban Hacking

„Povestiri despre Berlin”: Episodul 11 – Urban Hacking

Sunt unele lucruri în viaţă care nu prea se potrivesc în peisaj. Mergând liniştit printr-o piaţă, spre exemplu, te poţi trezi că toată lumea se strânge în jurul cuiva şi se holbează minunată, pentru ca peste câteva clipe, totul să îşi reia cursul ca şi când nimic nu s-ar fi întamplat. Sau poţi participa spontan la o bătaie cu perne. Şi stai şi te întrebi… de unde au scos pernele aşa repede, că adineaori nu aveau nimic în mâini? Staţi însă liniştiţi. Dacă aţi reacţionat la aceste manifestări ciudate înseamnă că a funţionat. Chiar şi numai mirarea, zâmbetul sau curiozitatea sau perceperea unui astfel de gest ieşit din tiparele normalului ne conduc cu gândul la un Urban Hacking de succes.

Să ne amintim de videoclipul celor de la Fat Boy Slim, „Praise You”, în care un grup de cineaşti este suprins de o reprezentaţie spontană de către nişte dansatori amatori. „Atacaţii” nu arată nici un pic de înţelegere fată de această manifestare, şi mai mult decât atât, confiscă CD-player-ul dansatorilor. Din 2003 au avut loc nenumărate astfel de reprezentaţii live, acolo unde sunt cel mai puţin aşteptate. Acţiunile se numesc Urban Hacking şi presupun „hack-uirea” vieţii de zi cu zi şi captarea atenţiei trecătorilor.

12 oameni fără pantaloni se plimbă cu metroul, gemenii se imită în oglindă, muzicaluri spontane au loc pe stradă, şi se poate întâmpla chiar ca vânzătorul sau chelnerul să se transforme brusc în tenor iar paznicul să intervină la cea de-a doua strofă pe post de vocea a II-a.
Acţiunile Urban Hacking au diferite motive: pentru unii reprezintă un simplu proiect de artă, pentru alţii – mai mult sau mai puţini spontani – reunirea pentru distracţie. Răsplata este întotdeauna privirea consternată a trecătorilor. De aici şi ideea marilor companii de a-şi aborda grupurile ţintă prin astfel de intervenţii în spaţiul public.

În Germania hackerii se numesc Urbanauţi şi sunt deja cunoscuţi pentru ciudăţeniile spontane din spaţiul public: sute de baloane de săpun au invadat oraşul München, pentru ca mai apoi Urbanauţii să formeze o coadă uriaşă pentru a scoate bani de la singurul automat al unei bănci. Grupul este regizat prin SMS sau Twitter.
Volkswagen a iniţiat o acţiune în Stockholm prin care a înlocuit treptele într-una din staţiile de metrou cu o instalaţie bazată pe megafoane şi senzori care au transformat treptele într-un pian. Scopul acestei acţiuni era utilizarea cât mai rară a scării rulante – reuşita? 66% mai mulţi oameni foloseau treptele-pian. Puteţi urmări aici evoluţia treptată a interesului pentru scara-pian:

Urban Hacking devine o activitate din ce în ce mai cunoscută şi se îndepărtează prin aceasta de scopul iniţial, acela de a şoca şi de a întrerupe viaţa de zi cu zi printr-o ciudăţenie. După primul moment, în care toată lumea e surprinsă, toţi îşi dau seama că este vorba despre o acţiune regizată. Linişte nu va mai fi oricum – prin minţile Urbanauţilor deja zboară idei din ce în ce mai trăznite.

Mai multe videoclipuri cu acţiuni Urban Hacking pot fi vizionate pe http://improveverywhere.com/missions/

Comentarii articol

commentarii

Mai mult in Kulturkombinat

color of feelings

Party People berlinez consumă vârtos droguri când iese în oraș

Adrian Soaitamartie 23, 2018
romantic

Dating 101: Cele 5 limbaje ale iubirii (No Bullshit)

Maria Constantindecembrie 12, 2017
awkward

Dating 101: The „awkward silence” strikes again

Maria Constantindecembrie 12, 2017
situatii penibile

Dating 101: 5 cele mai penibile situaţii la prima întâlnire

Maria Constantindecembrie 12, 2017
img_3093

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Adrian Soaitaaprilie 24, 2017
kulturkombinat just friends

Just friends.

George Stoicaaugust 29, 2016