Kulturkombinat

Helmut Newton – Fotograful de erotic şi de modă

Helmut Newton – Fotograful de erotic şi de modă

Moda este o industrie care acordă statutul de geniu zeilor stilului din domeniu iar cultul lui Helmut Newton dovedeşte că tendinţa se răspândeşte către fotografia de modă. Nu că respectul ar fi exagerat – stilul original şi elegant al lui Helmut Newton a stabilit noi standarde în fotografia de modă – însă când intri in Helmut Newton Foundation este ca şi cum ai intra într-o biserică în care altarul este decorat cu portrete monumentale alb-negru cu femei nud. Cea mai nouă predică a lui Newton vine sub forma Helmut Newton Polaroids, o expoziţie care prezintă mai mult de 300 de polaroide făcute de el din anii ’70 până la moartea sa în 2004.

Văzând aceste fotografii mărite se deschide o nouă fereastră în procesul creativ al lui Newton. Acesta s-a ataşat de camera Polaroid făcând fotografii-test în timpul foto-shootingurilor importante de modă şi al campaniilor publicitare pentru a experimenta cu compoziţie şi lumină. Aceste fotografii sunt expuse ca fiind explorări individuale şi primii săi paşi curajoşi spre succes. Calitatea luminii polaroidelor se modifică cu trecerea timpului şi este remarcabil cum Newton a fost capabil să evoce atâta dramă într-un mediu atât de simplu.

În timp ce unele imagini sunt frumoase şi pline de stil, multe sunt superficiale şi tind să se îmbine între ele cu uşurinţă. Deşi viziunea şi sensibilitatea lui Newton sunt nuanţate şi artistice, îţi dai seama rapid că este vorba doar de fotografie de modă: sexy şi spectaculoasă. Dacă eşti în căutarea unei viziuni mai profunde, expoziţia nu va fi atâţ de interesantă. Într-o cameră întunecată este rulat un interviu cu Newton din 1978 în care acesta vorbeşte despre fotografierea “celor mai frumoase femei din lume”. La un moment dat, Newton descrie poetic natura specială a shootingurilor de haute-couture, spunând că lucrează cu tot ce este mai bun: haine de designer, supermodele şi locuri exotice. Acesta descrie frumuseţea pe care o captează ca fiind rarefiată. În modă, exclusivitatea înseamnă succes, fapt care ridică problema valorii şi a forţelor care o generează.

Mulţi teoreticieni culturali ai secolului XX au comentat schimbarea definiţiei de bunuri de lux; iniţial însemna că sunt create cu fineţe de către cei mai buni artizani, acum însă definiţia luxului s-a orientat către semnificaţia de cel mai scump. Newton nu s-a numit niciodată un artist, un lucru curios însă probabil irelevant. Intrigant este faptul că s-a descris ca fiind un “mercenar”. O expoziţie în “June’s Room” numită Helmut Newton’s Private Property prezintă 75 de afişe de înaltă calitate create de el între 1972-1083. Aici se pot vedea portrete uimitoare cu David Bowie în Monte Carlo(1982), Andy Warhol în Paris (1976) şi Charlotte Rampling in St Tropez (1976).
De descoperit este de asemenea fotografia erotică, cea mai provocatoare muncă a lui Newton care dovedeşte că acesta a putut forţa limitele lucrând totuşi într-o industrie extrem de comercializată cu reguli stricte.

Comentarii articol

commentarii

Mai mult in Kulturkombinat

color of feelings

Party People berlinez consumă vârtos droguri când iese în oraș

Adrian Soaitamartie 23, 2018
romantic

Dating 101: Cele 5 limbaje ale iubirii (No Bullshit)

Maria Constantindecembrie 12, 2017
awkward

Dating 101: The „awkward silence” strikes again

Maria Constantindecembrie 12, 2017
situatii penibile

Dating 101: 5 cele mai penibile situaţii la prima întâlnire

Maria Constantindecembrie 12, 2017
img_3093

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Adrian Soaitaaprilie 24, 2017
kulturkombinat just friends

Just friends.

George Stoicaaugust 29, 2016