Kulturkombinat

Warhol, asa cum nu a mai fost vazut pana acum

Warhol, asa cum nu a mai fost vazut pana acum

Nici un artist din a doua jumătate a secolului douăzeci nu este atât de popular ca Andy Warhol. Unele picturi ale sale (Marylin, Mao) au rămas în memoria colectivă şi au fost reproduse de milioane de ori. Chiar şi în ziua de azi, acestea apar pe T-Shirturi, postere, căni sau paturi.
Popularitatea sa imensă a dus însă la o anumită saturaţie. Pur şi simplu am văzut imaginile sale prea des. Totuşi, Andy Warhol nu înseamnă numai Pop Art. Mai este mult de descoperit din repertoriul său uriaş, de pildă lucrările sale de început sunt aproape necunoscute. În Vila Schöningen din Potsdam este expusă o largă selecţie a primelor sale lucrări.
Expoziţia îl dezvăluie pe Andy Warhol aşa cum nu a fost văzut până acum. Dacă nu ai şti că aceste tablouri sunt făcute de el nu ai ghici niciodată întrucât expoziţia se concentrează pe lucrările lui Warhol de înainte de 1962. Acest an a fost un punct de răscruce în cariera sa artistică, Warhol descoperind atunci serigrafia, metoda care i-a schimbat stilul definitiv şi a fost folosită pentru cele mai celebre opere ale sale.
În Vila Schöningen se poate vedea o mare varietate din operele sale de început: potrete stranii şi neconvenţionale ale lui James Dean, Merce Cunningham şi alţii; o carte de reţetă absurdă, imagini cu sparanghel şi chibrite, o serie de pantofi şi tablouri elegante Art Nouveau care conţin mult auriu şi amintesc de icoanele Est-Europene (familia lui Warhol venea din Slovacia).
Unele lucrări seamănă cu ilustraţiile de publicitate din anii ’50, asemănare explicată de faptul că Warhol a lucrat în domeniul de Advertising înainte de a-şi câştiga existenţa din artă. Din punct de vedere artistic se observă influenţe Art Nouveau şi Henri Matisse, dar şi Dadaism şi Suprarealism. Această expoziţie spune povestea unui artist în căutarea identităţii.
Cum am menţionat înainte, majoritatea tablourilor nu au nici o legătură cu Warhol cunoscut de noi. Totuşi, dacă priveşti cu atenţie, poţi observa elemente familiare care sunt de fapt caracteristicile principale în arta lui Andy Warhol : principiul seriilor şi accentuarea pe suprafeţe. Expoziţia se sfârşeşte cu câteva dintre faimoasele opere Pop Art ale lui Warhol. În mod ciudat, acestea par aproape plictisitoare în comparaţie cu fascinantele sale opere precedente.

Comentarii articol

commentarii

Apasa pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Mai mult in Kulturkombinat

color of feelings

Party People berlinez consumă vârtos droguri când iese în oraș

Adrian Soaitamartie 23, 2018
romantic

Dating 101: Cele 5 limbaje ale iubirii (No Bullshit)

Maria Constantindecembrie 12, 2017
awkward

Dating 101: The „awkward silence” strikes again

Maria Constantindecembrie 12, 2017
situatii penibile

Dating 101: 5 cele mai penibile situaţii la prima întâlnire

Maria Constantindecembrie 12, 2017
img_3093

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Adrian Soaitaaprilie 24, 2017
kulturkombinat just friends

Just friends.

George Stoicaaugust 29, 2016