Kulturkombinat

„Povestiri despre Berlin”: Episodul 20 – Pădurea pentru cărţi

„Povestiri despre Berlin”: Episodul 20 – Pădurea pentru cărţi

Din seria schimburi şi donaţii, o iniţiativă ingenioasă pentru schimbul de cărţi. Pentru că anticariatele pot fi scumpe, pentru că şi cărţile sunt valoroase şi pentru că oamenii sunt dornici de a face schimb, există copacii cu cărţi.

Sătuli de lectura digitală ca formă de cultură, berlinezii au inventat şi o altă formă de carte-analog. În cartierul Prenzlauer Berg din Berlin se află nişte trunchiuri de copac prelucrate care servesc drept suport pentru cărţile de care lumea nu mai are nevoie. În trunchiuri sunt sculptate goluri dreptunghiulare prevăzute şi cu un sistem de închidere din plexiglas pentru cazul în care vine şi vreme mai rea. Pădurea de cărţi este realizată de 25 de tineri pădurari, tâmplari, comercianţi de carte şi tehnicieni. Suportul cărţilor a fost ales în mod voit sub forma unor trunchiuri de copac pentru a trage un semnal de alarmă că nu este neapărat nevoie să cumperi cărţi noi care contravin principiilor de dezvoltare durabilă, ci se pot împrumuta şi schimba.

Trecătorii pot lua o carte cu condiţia de a pune alta la loc. În afară de acest schimb de carte fizică, îşi poţi lăsa şi datele personale împreună cu numele cărţii pe care au luat-o, iar toate aceste date sunt centralizate pe site-ul bookcrossing.com, unde se poate urmări traseul parcurs de o carte, din mână în mână. Sistemul se aseamănă cu mesageria prin sticlă, doar că este de tip durabil. Totul funcţionează pe încredere, fără nici un ban. Nu există nici măcar un specific, deoarece în pădurea de cărţi poţi găsi absolut orice gen, de la beletristică, la carte tehnică sau de specialitate.

Comentarii articol

commentarii

Kulturkombinat

Mai mult in Kulturkombinat

color of feelings

Party People berlinez consumă vârtos droguri când iese în oraș

Adrian Soaitamartie 23, 2018
romantic

Dating 101: Cele 5 limbaje ale iubirii (No Bullshit)

Maria Constantindecembrie 12, 2017
awkward

Dating 101: The „awkward silence” strikes again

Maria Constantindecembrie 12, 2017
situatii penibile

Dating 101: 5 cele mai penibile situaţii la prima întâlnire

Maria Constantindecembrie 12, 2017
img_3093

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Adrian Soaitaaprilie 24, 2017
kulturkombinat just friends

Just friends.

George Stoicaaugust 29, 2016