Kulturkombinat

Câte ceva despre voluntariat și voluntari.

Câte ceva despre voluntariat și voluntari.

Voluntariatul este stabilit în România în principal de Legea nr. 339 din 17 iulie 2006. Aici se spune:

„Voluntariatul este activitatea de interes public desfășurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială; activitatea de interes public este activitatea desfășurată în domenii cum sunt: asistență și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar”.

Adică, în varianta prescurtată, voluntariatul este activitatea desfășurată de persoane fizice din și prin proprie voință în beneficiul unei alte persoane, al unui grup, al comunității, sau al societății în general, fără ca persoana care desfășoară activitatea respectivă să fie renumerată pentru activitatea depusă, excepție făcând decontarea cheltuielilor legate de activitatea desfășurată.

În textele oficiale UE, anume „Strategia Europa 2020″, se definește voluntariatul la capitolul „Învățarea în context nonformal” ca formă și mod de realizare a educației și formă de implicare socială. Sunt identificate trei instrumente de dezvoltare a tinerilor, și nu numai a acestora:
1) perspectiva facilitării accesului pe piața muncii
2) implicarea activă în viața civică și socială,
3) creșterea gradului de incluziune socială

Din punct de vedere al oricărui cetățean normal, apare în mod legitim întrebarea: dacă nu sunt renumerat (adică plătit) pentru munca mea, de ce să mă mai leg la cap cu o activitate de voluntariat, să-mi pierd timpul prețios punându-mă în slujba altuia?

IMG_2736

 

Pentru că activitatea de voluntariat ajută la dezvoltarea unei cariere ulterioare.

Și în ce mod poate fi de folos activitatea de voluntariat în dezvoltarea unei cariere?
1) dobândirea unor abilități, ca de exemplu: lucrul în echipă, managementul resurselor, comunicare  și relaționare, managementul de proiect
2) folosirea acestor abilități dobândite, inclusiv la interviul de angajare
3) formarea unei rețele de contacte ce poate fi extrem de utilă în activitatea profesională ulterioară
4) dobândirea unei legături de apartenență la un grup, o organizație sau o categorie socială, prin asumarea și interiorizarea valorilor acelei organizații, ceea ce duce invariabil la evoluție  profesională
5) acumularea unor valori și trăiri pozitive, prin binele făcut fără a cere imediat înapoi răsplata. Este o acțiune de colaborare, comuniune, compasiune, generozitate socială. Pe scurt, ne scapă de depresie fără medicamente sau psihoterapie.

Voluntarul are bineînțeles drepturi dar și obligații. Fără a intra prea mult în amănunte, iată pe scurt cinci reguli de bază pentru un voluntar:

1) Un voluntar are drepturi dar și obligații
2) Un voluntar își dorește să activeze pe tărâmul voluntariatului pentru a dobândi abilități și cunoștințe noi și nu pentru beneficii financiare
3) Un voluntar se va supune regulilor organizației din care vrea să facă parte
4) Un voluntar are propriile obiective de dezvoltare personală, prin urmare va ști în ce proiecte să se implice. Idem și în ce organizații.
5) Un voluntar va privi această activitate de voluntariat ca pe un proces de învățare și dezvoltare personală.

IMG_2742

O mică povestioară de sfârșit:

În seara asta a avut loc la The Silver Church un concert foarte așteptat. Fink, un artist britanico-berlinez (prin adopție) a avut o prestație desăvârșită. Spec-ta-cu-los este cuvântul potrivit, și nu este nimic exagerat. Un vibe incredibil.

Fiind în turneu, trupa a venit cu un Nightliner, acel autocar cu două etaje extrem de confortabil, ce ține loc de cameră de hotel, de casă și masă. Toate instalațiile de sunet și lumini pentru scenă (inclusiv instrumentele artiștilor) se aflau într-o remorcă agățată de coada respectivului autocar. O chestie uriașă pe roți, plină de cutii metalice îngrămădite unele peste altele.

Practica organizării concertelor de o asemenea anvergură cere existența unei echipe numeroase de tehnicieni specializați ce trebuie să asigure descărcarea zecilor de cutii din remorcă, transportarea lor pe scenă (inclusiv urcatul scărilor cu ele în brațe), montarea lor la o înălțime de până la șapte metri, asigurarea cablurilor, punctelor de comandă, gestionarea cateringului pentru spectacol (mâncarea și băutura artiștilor pe întreaga perioadă a zilei), efectuarea soundcheck-ului și a probelor de lumini, crearea punctelor de vânzare a obiectelor promoționale (tricouri, hanorace, cd-uri, afișe, sacoșe, etc.), asigurarea punctelor de acces pentru invitați sau spectatori, gestionarea fluxurilor de oameni, asigurarea spațiilor private pentru odihna artiștilor, și multe alte lucruri.

La acest eveniment, echipa cea numeroasă de tehnicieni era formată din exact șapte voluntari de la „Brigada de Voluntari”, condusă de Ionuț Tunaru. Niște tineri care aveau foarte puțin peste 20 de ani. Erau și câteva fete printre cei șapte. Au stat în total în jur de 12 ore la Silver Church. Fără regim special, fără locuri de odihnă, cu câteva sticle de apă plată primite „pe protocol”. Au cărat ore în șir tot ce era de cărat, au făcut tot ce era de făcut, au avut o răspundere imensă pe umeri. Nu erau specializați pentru asemenea gen de muncă, nici pentru asemenea durată și duritate a activității. Nu s-au plâns o clipă, nu s-au eschivat, nu s-au ascuns prin colțuri întunecoase pentru a-și trage sufletul. După concert, au încărcat cuminți toate lăzile de echipamente înapoi în remorcă. Preț de vreo oră încheiată. Publicul a plecat, au rămas doar ei, Fink (artistul) le-a mulțumit din suflet pentru ajutorul acordat, le-a strâns bărbătește mâna în semn de recunoștință, s-a suit în autocar și a plecat cu întreaga echipă. Și asta a fost tot. Am stat cu voluntarii în fața clubului până la plecarea generală. Pe fețele lor se putea citi mulțumirea pentru lucrul dus cu bine până la final. Nu au primit nimic în schimb, nici măcar un autograf, un tricou, o sticlă de bere sau o ciocolată.

Oare a meritat tot efortul? Ei au zis toți că da. Că a fost una dintre cele mai frumoase experiențe ale vieții lor și că își doresc din tot sufletul să mai participe la asemenea activități. Că a fost bătaie pe cele șapte locuri de voluntari pentru acest eveniment și că nu regretă nici o secundă că ei au fost cei aleși.

 

 

 

Comentarii articol

commentarii

Kulturkombinat

Mai mult in Kulturkombinat

color of feelings

Party People berlinez consumă vârtos droguri când iese în oraș

Adrian Soaitamartie 23, 2018
romantic

Dating 101: Cele 5 limbaje ale iubirii (No Bullshit)

Maria Constantindecembrie 12, 2017
awkward

Dating 101: The „awkward silence” strikes again

Maria Constantindecembrie 12, 2017
situatii penibile

Dating 101: 5 cele mai penibile situaţii la prima întâlnire

Maria Constantindecembrie 12, 2017
img_3093

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Adrian Soaitaaprilie 24, 2017
kulturkombinat just friends

Just friends.

George Stoicaaugust 29, 2016