Kulturkombinat

Optimismul ajută agățatul prin cluburi?

Optimismul ajută agățatul prin cluburi?

Ce este optimismul? Este faptul de a presupune, în fața incertitudinilor, că există o soluție favorabilă și de a acționa pentru a o pune în practică. Optimismul este deci gândire plus acțiune. Adică atitudine mentală (a fi încrezător în viitor) plus comportament concret în fața dificultăților vieții (căutarea sprijinului și informațiilor, aplicarea unor strategii adecvate pentru rezolvarea problemelor sau pentru ridicarea moralului).

IMG_0504

Dezvoltarea optimismului (acel fitness sau bodybuilding aplicat cognitivului) va consta carevasăzică atât din reflecție cât și din acțiune. A fi pe deplin optimist înseamnă a converti gândirea în acțiune. Să luăm în considerare o situație dată, oricare ar fi ea. Parcurgem mental patru etape:

1) ne imaginăm cea mai rea urmare posibilă (gândirea pesimistă)
2) ne imaginăm cea mai bună urmare posibilă (gândirea optimistă)
3) creionăm compromisul cel mai probabil în funcție de situație, anume la jumătatea drumului între gândirea optimistă și cea pesimistă (gândirea realistă)
4) ne verificăm predicțiile făcute, confruntându-le cu faptele reale (post factum, desigur). Este cel mai clar indicator pe care îl avem la dispoziție.

Optimismul este o problemă de încredere. Până la urmă, există două maniere de a aborda viața și relațiile cu ceilalți. Fie nu avem încredere a priori (începem prin a ne îndoi și ne ajustăm treptat viziunea asupra situației sau a persoanei, în funcție de ceea ce se întâmplă), fie facem invers: acordăm încredere de la bun început unor necunoscuți și observăm ce se întâmplă mai apoi, fără a ne lăsa orbiți. Este acea  „naivitate” a unor turiști occidentali ce îi investesc a priori pe toți cei întâlniți în cale cu încrederea lor. În toate zonele turistice posibile. Câteodată se termină bine povestea lor, câteodată prost. Însă un asemenea eveniment nefericit nu le va umbri niciodată optimismul viitor și nici nu va acționa îngrădind comportamentul lor ulterior (mecanismul de evitare, atât de caracteristic în situații fobice sau anxioase).

În lumea de noapte, prin cluburi, puteți întâlni des acei „crai” care vrăjesc tot ce le iese în cale. Tupeu sau nesimțire ar spune cei mai mulți. Da, dar și un tip de gândire special. Sergiu (nume inventat, pentru a-i păstra anonimitatea) se destăinuie: „Când agăț fete, nu am nici un fel de ezitare, nu dau înapoi nici în fața celor mai frumoase. Imi încerc întotdeauna norocul. Dacă observ că nu am șanse, nu insist, nu-mi pierd timpul, nu mă afund într-o cauză disperată. Trebuie întotdeauna să încerci, numai așa afli ce șanse ai și nu dacă stai și îți petreci seara privind de la depărtare și încercând în zadar să faci un eye-contact. Sunt destins, zâmbitor, nonșalant și dezghețat, și asta prinde de cele mai multe ori. Nu percep refuzurile fetelor ca pe niște eșecuri personale. Plec întotdeauna de la un a priori pozitiv,  dacă nu există dovezi evidente și pertinente care să susțină contrariul. Chiar dacă am îndoieli, ele nu mă opresc niciodată din acțiune. Mă deranjează întotdeauna mai mult să regret că nu am încercat decât să ratez. E normal să ratezi, e anormal să nu încerci”.

Comentarii articol

commentarii

Mai mult in Kulturkombinat

color of feelings

Party People berlinez consumă vârtos droguri când iese în oraș

Adrian Soaitamartie 23, 2018
romantic

Dating 101: Cele 5 limbaje ale iubirii (No Bullshit)

Maria Constantindecembrie 12, 2017
awkward

Dating 101: The „awkward silence” strikes again

Maria Constantindecembrie 12, 2017
situatii penibile

Dating 101: 5 cele mai penibile situaţii la prima întâlnire

Maria Constantindecembrie 12, 2017
img_3093

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Adrian Soaitaaprilie 24, 2017
kulturkombinat just friends

Just friends.

George Stoicaaugust 29, 2016