Kulturkombinat

Inițierea unei relații sociale necesită elaborarea unui proiect.

Inițierea unei relații sociale necesită elaborarea unui proiect.

Dar înainte de toate există salutul. Spunem „bună ziua” din politețe, de cele mai multe ori în mod automat. Dar salutul are mai multe funcții: inițierea contactului, recunoașterea existenței celuilalt, liniștirea lui, oferirea de informații despre noi și despre intențiile noastre în ceea ce îl privește, aducerea la cunoștiința sa că nu e singur, manifestarea de stimă la adresa lui.

A-i ura o zi bună funcționarului de la ghișeu sau caseriței de la supermarket, șoferului de taxi sau ospătarului care ne-a adus cafeaua înseamnă a ne centra pe ei câteva clipe, a-i face să existe ca persoane. Altfel, ei nu sunt percepuți decât ca simple unelte sau roboți. Acest simplu ritual social este oarecum asemănător cu spălatul pe dinți, e un gest de igienă socială, redus, dar fundamental. Poate că nu vedem logica sa și impactul imediat, dar dacă salutul (însoțit de preferință de un zâmbet) lipsește în interacțiunea socială, izolarea va câștiga teren, idem sentimentele de excludere, de nedreptate, depresia, frustrarea și agresivitatea.

În timpul fazei de precontact, elaborăm proiectul de relație cu interlocutorul nostru. Proiectul rămâne deseori inconștient. Proiectul poate preexista întâlnirii – știu de ce o să mă văd cu o persoană sau alta – sau să se nască în precontact. Un proiect (și un obiectiv) poate fi să îl asculți pe celălalt sau să te manifești, să seduci sau să ajuți, să negociezi sau să iubești, să îl descoperi pe celălalt sau să îl domini, să îi faci plăcere sau să îi arăți că ești persoana pe care o caută.

Un cunoscut era necăjit că nu se descurcă cu femeile. Deși avea destule femei în jurul său și era foarte apreciat ca prieten și ca om , toate îi refuzau avansurile, pretextând că nu simțeau nici o dorință față de el. Intrase în acea nenorocită de „friend-zone” din care nu mai putea ieși. Cum a ajuns aici? Nu voia să riște să fie asimilat acelor bărbați care nu se gândesc decât la sex. Dar în consecință, el se gândea atât de puțin la asta, încât femeile nu se simțeau dorite și deci nici atrase sexual de el. Pentru ca femeile să-l dorească, ele trebuiau să primească mesajul interesului său sexual pentru ele.  Dacă proiectul lui de sexualitate ar fi fost mai prezent în mintea sa, semnalele lansate către exterior ar fi fost mult mai puternice. În loc de asta, prietenele (amicele) lui nu percepeau decât proiectul său inconștient: să arate că era inofensiv din punct de vedere sexual și îi răspundeau prin aceea că nu simțeau nici o dorință pentru el.

În orice interacțiune socială, înainte de a intra în contact cu celălalt, trebuie să intrăm în contact cu noi înșine. Care este proiectul nostru? Faptul de a avea un proiect ne scoate din dependența de situație. El poate însemna să vorbim cu trei persoane sau să intrăm în relație cu toți indivizii cu ochi albaștri. Egal. Cel mai important este să avem un proiect, oricare ar fi el. Proiectul orientează și ne ajută să știm unde să mergem. El ne scoate din pasivitate, deci scade frica.

Ca să scăpați de teama de judecată, de sentimentul de inadecvare sau de neputință, e util să faceți un proiect.  A avea un proiect în minte ajută să reziști influenței sociale și permite deopotrivă să simți că ai controlul propriei tale vieți. Dacă nu o facem, suntem fatalmente obiecte în proiectele celorlalți.

Comentarii articol

commentarii

Kulturkombinat

Mai mult in Kulturkombinat

color of feelings

Party People berlinez consumă vârtos droguri când iese în oraș

Adrian Soaitamartie 23, 2018
romantic

Dating 101: Cele 5 limbaje ale iubirii (No Bullshit)

Maria Constantindecembrie 12, 2017
awkward

Dating 101: The „awkward silence” strikes again

Maria Constantindecembrie 12, 2017
situatii penibile

Dating 101: 5 cele mai penibile situaţii la prima întâlnire

Maria Constantindecembrie 12, 2017
img_3093

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Adrian Soaitaaprilie 24, 2017
kulturkombinat just friends

Just friends.

George Stoicaaugust 29, 2016