Kulturkombinat

Reacțiile fiziologice de emotivitate în anxietatea socială

Reacțiile fiziologice de emotivitate în anxietatea socială

Am pornit acum două săptămâni un proiect interesant de dezvoltare a competențelor sociale. Am luat-o puțin pe după copac cu descrierile și definițiile complicate pentru a nu plictisi lumea din start. În ultimul post am scris despre anxietatea socială (ce este ea și în ce situații apare). Toate situațiile anxiogene au ceva în comun: ele ne expun privirii și judecății celuilalt. Așa apar fricile noastre de evaluare, mai exact de o evaluare negativă din partea celuilalt. Aceste frici generează trei tipuri de manifestări:
– emoționale (sau fiziologice, fizice, somatizări corporale),
– comportamentale,
– cognitive.
Astăzi ne vom ocupa de manifestările emoționale (somatizările corporale), urmând ca în posturile viitoare să ne ocupăm și de cele cognitive și comportamentale.

O manifestare fiziologică percepută de anxiosul social, în momentul în care se confruntă cu o situație care pentru el este stresantă (anxiogenă), este un tumult al corpului, o angoasă. Asta înseamnă în ordinea frecvenței: palpitații, tremur, transpirație, tensiune musculară, nod în stomac, gura și gâtul uscate, senzație de cald și frig, înroșire, senzație de presiune în cap, impresia de leșin. Aceste manifestări se pot împărți în două grupe: interne (nu sunt perceptibile de cei din jur, de exemplu palpitațiile sau nodul în stomac) și externe (sesizabile de către cei din jur, cum ar fi înroșirea, tremurăturile sau scăderea în volum a vocii însoțită de bâlbâială sau imposibilitatea de a articula propoziții coerente). Simptomul mâinilor umede (hiperhidroza) face parte din ambele grupe și reprezintă un simptom extrem de jenant.

Toate aceste manifestări fizice, odată declanșate, nu mai pot fi oprite decât cu mare greutate. Dimpotrivă, eforturile depuse pot să agraveze situația prin diferite mecanisme (focalizarea pe simptom îl amplifică, jena resimțită mărește și mai mult anxietatea socială).

Înroșirea sau teama de a roși a căpătat și un nume: ereutofobia. Ideea fixă a ereutofobilor este ca tulburarea lor să nu fie identificată de cei din jur. De aceea timidul evită locurile luminate sau se ascunde în spatele unei pălării. Machiajul a permis de asemenea ascunderea înroșirilor inopinate sub straturi groase de fard.

De unde vine acest ansamblu de manifestări fizice? Atunci când este supus unei situații stresante, organismul reacționează într-un mod foarte arhaic pentru a se pregăti să înfrunte situația respectivă. El declanșează secreția în corp a diferitelor substanțe chimice și hormonale (de exemplu adrenalina sau cortizolul). De aici rezultă o accelerare a inimii, respirația devine mai rapidă, vasele sangvine se dilată, mușchii se contractă. Este reacția „luptă sau fugi„.

În zilele noastre, self-control-ul este la modă, iar emotivitatea într-o anumită situație socială (interviu de angajare, inițierea unei discuții într-un club cu o persoană de sex opus), riscă să fie asimilată cu o deficiență generală a individului. Emotivitatea este mai bine acceptată la femei decât la bărbați.

Tulburările emoționale descrise mai sus aduc după ele, bineînțeles, o anumită stângăcie: gesturile nu mai sunt naturale, ci moi, încâlcite (ca și cum persoana încearcă să devină mai discretă) sau, dimpotrivă, excesive (ca și cum ele ar încerca să sugereze siguranța, crescând amplitudinea mișcărilor). Apar în astfel de contexte, gesturi numite „parazitare„: mâna dusă la față (la ureche, la nas, la gât, în fața gurii), jocul cu diferite obiecte (stilou, gulerul cămășii), sau părți ale corpului (pumnul, părul).

Manifestările comportamentale și cognitive vor constitui tema următorului post.

 

Comentarii articol

commentarii

Mai mult in Kulturkombinat

color of feelings

Party People berlinez consumă vârtos droguri când iese în oraș

Adrian Soaitamartie 23, 2018
romantic

Dating 101: Cele 5 limbaje ale iubirii (No Bullshit)

Maria Constantindecembrie 12, 2017
awkward

Dating 101: The „awkward silence” strikes again

Maria Constantindecembrie 12, 2017
situatii penibile

Dating 101: 5 cele mai penibile situaţii la prima întâlnire

Maria Constantindecembrie 12, 2017
img_3093

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Adrian Soaitaaprilie 24, 2017
kulturkombinat just friends

Just friends.

George Stoicaaugust 29, 2016