Kulturkombinat

Ce ar putea gândi un om la 50 de ani despre lume și viață

Ce ar putea gândi un om la 50 de ani despre lume și viață

Presupunând că ne-am hotărât să ne răscolim biografia, orizontul ar fi cam de 20 de ani în spate și 20 de ani în față. Adică pentru un om cu o ipotetică vârstă de 50 de ani, acesta ar putea share-ui experiențe (filme, seriale TV, formații de top, hituri) atât cu cei de 30 de ani cât și cu cei de 70 de ani. Cu cei mai tineri sau mai bătrâni n-ar prea avea nimic în comun.

Cifra asta rotundă de 50 nu prea spune multe. Sau poate doar atunci când te duci la o conferință, club, seminar sau bar și observi cu mirare că ești cel mai bătrân din sală. Dacă lucrurile se opresc aici, este minunat. Dar cândva, mintea ta va face următorul pas în gândire: ești cel mai bătrân din incintă și statistic vorbind, ești primul care va pleca pe drumul fără de întoarcere.

Ești încă în putere, frumos, deștept, poți încă să faci tot ce dorești. Dar există un cuvințel care te derajează teribil: „încă”. Poate te vei mai muta în altă casă, poate te vei mai muta în alt oraș sau țară, poate te vei mai îndrăgosti o dată. O dată. Aproape sigur nu vei mai învăța o limbă străină de la zero, și tot aproape sigur nu vei mai absolvi vreo facultate. Ți-ai cam pierdut opțiunile. Ai devenit în anii care au trecut, dar nu vei mai deveni de aici încolo.

Când îți aduci aminte de cum erai la vârsta de 20 de ani, nu îți vine imediat în minte cât de atletic, agil, frumos erai ci cât de multe fantazii despre viitor aveai. În visurile tale erai ba un renumit artist, ba un mare politician, iubitul Claudiei Schiffer sau un multimiliardar. Totul era posibil, totul devenea probabil.

Sau aveai o imagine mult mai realistă și mai matură despre viitorul tău: îți doreai să ai plăcere în ceea ce faci, să găsești și puțin sens în asta, îți doreai o familie fericită, o carieră, să fii un tată desăvârșit, să ai bani suficienți și să vezi multe țări străine.

Acum la 50 de ani înveți mai încet, nu mai ești atât de curios, îți mai trebuie o pauză din când în când, dar poți deosebi mult mai precis importantul de neimportant.

Ai parte și de lucruri pozitive la 50 de ani: nu mai ești temător, nu te mai bântuie anxietățile. Când erai tânăr, te încerca frica de eșec, de ridicol, de singurătate, de a vorbi în public, de a muri sărac. Inima îți sărea din piept când trebuia să vorbești cu o persoană de sex opus. Și aveai un orgoliu cât blocul turn. Acum îți cunoști părțile tari și părțile slabe. Acum știi ce îți dorești, acum îți cunoști necesitățile. Acum nu te mai zguduie atât de tare lucrurile negative și ai învățat să prețuiești mai mult cele pozitive.

Timpul tău a devenit mai puțin, se scurge mult mai repede, dar pentru asta experiențele pe care le trăiești devin mult mai intensive. Te bucuri mai mult de oamenii pe care-i întâlnești.

Până la 30 de ani puteai mânca orice, în orice cantitate și la orice oră. Nu se depunea nimic. Metabolismul tău tânăr ardea tot. După 50 de ani, kilogramele și masa musculară se pot menține doar cu o voință de fier, disciplină, dietă echilibrată, mult sport și/sau gene foarte bune.

Din păcate trebuie să alegi: dacă vrei să arăți mai tânăr, trebuie să trăiești mai bătrân, adică disciplinat și cu măsură în toate. Dacă vrei să trăiești mai tânăr, adică să o lași mai moale cu dieta, sportul, disciplina și să îți îngădui excese  ca în anii tinereții, vei arăta mult mai bătrân. Din această contradicție nu prea poți ieși nevătămat. Singura soluție este să faci pace cu tine însuți. Și cu visurile încă neîmplinite.

Pentru că spiritul îmbătrânește mai încet decât trupul. Cel care se uită la tine din oglindă este mult mai bătrân decât tine. Sigur nu ești tu, sigur s-a strecurat o greșeală pe undeva.

Comentarii articol

commentarii

Kulturkombinat

Mai mult in Kulturkombinat

color of feelings

Party People berlinez consumă vârtos droguri când iese în oraș

Adrian Soaitamartie 23, 2018
romantic

Dating 101: Cele 5 limbaje ale iubirii (No Bullshit)

Maria Constantindecembrie 12, 2017
awkward

Dating 101: The „awkward silence” strikes again

Maria Constantindecembrie 12, 2017
situatii penibile

Dating 101: 5 cele mai penibile situaţii la prima întâlnire

Maria Constantindecembrie 12, 2017
img_3093

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Adrian Soaitaaprilie 24, 2017
kulturkombinat just friends

Just friends.

George Stoicaaugust 29, 2016