Kulturkombinat

Am fost la Speed Dating să-mi găsesc jumătatea

Am fost la Speed Dating să-mi găsesc jumătatea

Marți seara de la opt, la Silver Church, Speed Dating, ediția a doua, 17 fete și 17 băieți. Cinci minute întâlnirea de căciulă. Fiecare fată cu 17 băieți și fiecare băiat cu 17 fete. Asta înseamnă exact 85 de minute de comunicare plus pauze de câte 10 minute pentru țigări, sucuri, cartofi prăjiți sau refăcut părul la baie.

Anxietate inerentă la început. Nu știam ce să facem cu mâinile, unde să ne așezăm până începe, cine pe cine cunoaște. Oare ce vor zice ceilalți dacă vor afla că am venit aici, sunt fete drăguțe, dar băieți simpatici, să beau ceva să-mi fac curaj sau să nu pentru că nu dă bine, oare sunt îmbrăcat potrivit?

Apoi am început. Curgeau întrebările: De ce ai venit aici? Ce așteptări ai de la seara asta? Îți plac copiii? Crezi în destin? Crezi că ne putem găsi jumătatea? Cam cum ar trebui să fie jumătatea ta? Fumezi? Bei des? Ieși noapea prin cluburi? Cu ce te ocupi? Unde lucrezi? Câți ani ai? Dar câți ani crezi că am eu? Ce gen de muzică îți place?

Pe parcurs, au început să se cristalizeze lucruri mai complexe, temele de discuție au devenit uneori aproape filozofice: Dar oare există o singură jumătate pentru fiecare sau ne-am putea găsi mai multe jumătăți de-a lungul vieții? Dacă tot spui că-ți cauți sensul vieții, nu era normal să-l găsești până acum? Poți iubi de mai multe ori într-o viață? Destinul te ajută să-ți găsești jumătatea și atunci te ciocnești inevitabil de ea sau trebuie tu să alergi la nesfârșit pentru a o găsi în cel mai ascuns loc? Jumătatea e jumătate de la început sau devine jumătate pe parcurs prin compromisuri și reconsiderări ale situației?

Lucruri pozitive observate:
1. Deschidere foarte mare către acest gen de comunicare, socializare, „îmbârligare” sau cum s-o numi el.
2. Seriozitatea de care au dat dovadă toți participanții. Nu s-au făcut glume proaste, nu s-au făcut abordări agresive în pauze sau la începutul programului.
3. S-a respectat eticheta și regulile întâlnirii. Nu s-a trișat, nu a încercat nimeni să-și facă facă rost de puncte în plus prin metode nepermise.
4. Gradul de așteptare de la acest eveniment era mare.

Lucruri negative observate:
1. S-au încurcat numerele băieților pe foile fetelor și invers.
2. Ordinea în care se mutau băieții n-a fost respectată întotdeauna, astfel încât rămânea des cineva pe afară câte o tură.
3. Două formulare cu punctajele au rămas anonime, fără numărul curent pe ele.

Nu știu încă dacă mi-am găsit jumătatea la acest eveniment, dar am căutat-o. Apropo, la întrebarea „ce te-a făcut să participi la acest eveniment?”, răspunsurile au fost în ordine:
– am venit să văd cum e treaba, eram curioasă
– fac o lucrare despre acest subiect
– vreau să socializez
– vreau să cunosc oameni noi
– îmi caut jumătatea (două persoane)

Zilele trecute am întrebat câteva persoane dacă vor participa și ele la Speed Dating. Răspunsurile primite au fost următoarele:
– adică tu crezi că nu mi-aș puea găsi și altfel prietenul/prietena?
– da ce, la club nu pot să găsesc?
– chiar crezi că aș avea nevoie de așa ceva?
– da Tinder-ul nu mai e bun?
– aș vrea dar nu am curaj
– dar ce vor spune prietenii mei?
– da ce, sunt handicapat?

De ce este mai bun Speed Dating-ul decât Tinder-ul?
1. Pentru că întâlnirile au loc cu persoane reale nu cu avataruri inventate.
2. Pentru că 80% din comunicare o reprezintă comunicarea non-verbală, imposibilă la telefon.
3. Pentru că baza de selecție (și prin asta eterogenitatea) este mult mai mică. Persoanele frecventează clubul Silver Church, ascultă același gen de muzică și share-uiesc mai mult sau mai puțin aceleași valori.
4. Există mult mai multă siguranță. Persoanele care participă sunt identificate de către organizatori iar cei care nu se plac reciproc au identitatea și preferințele protejate.
5. Pentru că băieții au șanse egale cu fetele. Fiecare întreabă și răspunde în aceeași măsură. Pe Tinder inițierea conversației este făcută de băieți (exact ca în lumea reală), fetele așteptând să fie întrebate.
6. Nu există concurență între băieți sau între fete. Toată lumea are câte cinci minute la dispoziție. Din păcate, în multe alte împrejurări nu-ți sunt oferite cele cinci minute în care să te exprimi cum poți tu mai bine.

La ce mai este bun Speed Dating-ul?
– te ajută să-ți învingi teama de situații sociale de acest tip (anxietatea socială și de performanță). Doar prin exerciții repetate, în situații reale, cu persoane reale (de sex opus) poți să-ți diminuezi această frică.
– te ajută să cunoști oameni noi, să interacționezi cu persoane necunoscute într-un cadru sigur
– te face să înțelegi că nu ești singura persoană în această situație, că sunt și alții asemeni ție, că nu este nimic în neregulă cu tine.
– te ajută să realizezi că singurătatea sau lipsa partenerului de cuplu este o stare momentană și nu o boală incurabilă sau o fatalitate.
– îți aduce aproape o comunitate de oameni de la care ai ce învăța, cu care poți share-ui impresii, stări, emoții sau valori.
– te ajută să-ți găsești jumătatea (în cazul ideal).

Întrebările cele mai complicate la care nu am putut răspunde au fost:
– da de ce nu ți-ai găsit jumătatea până la vârsta asta?
– da avem nevoie neapărat de o jumătate a noastră sau ne descurcăm și singuri?
– care este sensul vieții la tine?

Realitatea e că ultima întrebare mă frământă de ani buni și la naiba, nu găsesc de nici o culoare un răspuns potrivit.

Comentarii articol

commentarii

Kulturkombinat

Mai mult in Kulturkombinat

color of feelings

Party People berlinez consumă vârtos droguri când iese în oraș

Adrian Soaitamartie 23, 2018
romantic

Dating 101: Cele 5 limbaje ale iubirii (No Bullshit)

Maria Constantindecembrie 12, 2017
awkward

Dating 101: The „awkward silence” strikes again

Maria Constantindecembrie 12, 2017
situatii penibile

Dating 101: 5 cele mai penibile situaţii la prima întâlnire

Maria Constantindecembrie 12, 2017
img_3093

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Adrian Soaitaaprilie 24, 2017
kulturkombinat just friends

Just friends.

George Stoicaaugust 29, 2016