Kulturkombinat

Diferența dintre dominarea prin Putere, Forță sau Autoritate

Diferența dintre dominarea prin Putere, Forță sau Autoritate

Am avut zilele trecute o discuție în contradictoriu despre puterea de influențare sau de dominare. Totul a plecat de la știrile recente vehiculate în spațiul public și care ne-au umplut capul. Chestia este că fiecare înțelege altceva din aceleași propoziții. Pentru a lămuri talmeș-balmeșul, trebuie introdusă puțină claritate.

Carevasăzică iată termenii folosiți și cam ce înseamnă ei:

1) Puterea = toate mijloacele legale și legitime pentru a exercita influență și/sau dominare.

Puterea asigură în orice Organizație sau Societate claritate, siguranță, orientare și eficiență. Puterea lucrează cu răsplata și amenință cu consecințe neplăcute. Puterea este legală atâta vreme cât se desfășoară în limitele legii. Ea este legitimă dacă este recunoscută  legal de către cetățeni sau membri. Dacă apare neîncrederea în Puterea legitimă, vor veni apoi la pachet lipsa de motivație, resemnarea, retragerea din viața socială sau rebeliunea.

2) Forța = toate mijloacele ilegale și ilegitime de influențare, dominare sau forțare a cuiva de a face ceva sau de a nu face ceva. Ea îngrădește libertatea celuilalt. Exemple de astfel de mijloace: șantajul, amenințarea, constrângerea psihică, intriga, producerea unui climat de teamă sau teroare fizică sau psihologică, manipularea. Aici mai trebuie dată o definiție:

Manipularea = influențarea celuilalt prin abuz de încredere, atunci când se realizează în mod voit a) un avantaj propriu și b) un dezavantaj pentru celălalt.

3) Autoritatea = capacitatea de influență sau dominare cu care este investită o persoană de către altă persoană.
Există trei forme de autoritate:
A. Autoritate instituțională (rol și poziție ierarhică)
B. Autoritate prin competență (cunoștiințe tehnice, competență aplicată, erudiție)
C. Autoritate prin personalitate (prin simțul dreptății, prin angajament, prin dedicare)

Psihologia puterii:
O persoană poate domina altă persoană prin exercitarea puterii (legală și legitimă), exercitarea forței (ilegală, ilegitimă și imorală) sau exercitarea autorității (ierarhice, prin plus de competență sau prin plus de personalitate). Ei, în acest punct, pentru ușurința înțelegerii și scurtarea exprimării, toți trei termenii (putere, forță și autoritate) se reunesc într-unul singur: Puterea.

Puterea este plăcută, ea este legată ca imagine de bani, libertate, frumusețe, glorie, strălucire, sexualitate. Cine este puternic, este curtat, sărbătorit, venerat, invidiat, admirat. De aceea puterea este un drog, puterea dă dependență. Prin anii douăzeci ai secolului trecut, Alfred Adler, inventatorul Psihologiei Individuale susținea că dorința totală și irațională după Putere este un mecanism compensatoriu al Complexului de Inferioritate.

Din acest Complex de Inferioritate a apărut în ziua de astăzi necesitatea conducerii mașinilor de teren uriașe, a luxului și strălucirii vestimentare afișate, a epatării cu orice ocazie. Sau cum se spune în popor, înlocuitori de organe sexuale masculine.

Comentarii articol

commentarii

Kulturkombinat

Mai mult in Kulturkombinat

color of feelings

Party People berlinez consumă vârtos droguri când iese în oraș

Adrian Soaitamartie 23, 2018
romantic

Dating 101: Cele 5 limbaje ale iubirii (No Bullshit)

Maria Constantindecembrie 12, 2017
awkward

Dating 101: The „awkward silence” strikes again

Maria Constantindecembrie 12, 2017
situatii penibile

Dating 101: 5 cele mai penibile situaţii la prima întâlnire

Maria Constantindecembrie 12, 2017
img_3093

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Adrian Soaitaaprilie 24, 2017
kulturkombinat just friends

Just friends.

George Stoicaaugust 29, 2016