Kulturkombinat

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Dilemele și dubla morală în cazul Legii Prostituției din Germania

Meseria de prostituată a apărut legal în Germania în urma intenselor presiuni în Parlament exercitate de apărătoarele drepturilor femeii (așa numitele feministe), împreună cu ecologistele (așa numitele luptătoare verzi).

Că este o meserie ca oricare alta, că trebuie să existe protecție socială în caz de boală sau invaliditate, că trebuie să existe dreptul la pensie, că trebuie să fie eliberate de stigmatul unei meserii ilegale și rușinoase, că trebuie să le fie apărat dreptul la asociere (sindicate și alte organizații profesionale), etc.

Și s-a dat în 2002 legea. Și a devenit prostituția complet legală. Fără nuanțe de gri. Escort, cluburi pentru sex în grup, cluburi pentru swingeri, bordeluri, saloane de BDSM, cluburi pentru gang bang-uri (bukkake), petreceri deocheate pe pământ și pe apă (pe vase de croazieră), totul a devenit posibil. Și a înflorit industria ca natura după ploaie. Au apărut bordeluri în care lucrează în jur de 500 de prostituate, în trei ture, ca la furnal.

Ba unii întreprinzători au speculat la maxim zgârcenia clienților și au inventat bordelurile „all inclusive”. După modelul american „all you can eat” cu 20$, astea erau „all you can f…”. Cu vreo 40 de euro. Până au sărit iarăși feministele și au reușit să interzică „iubitul cât încape cu preț fix” pe motiv de exploatare a femeii și sclavie.

De-a lungul vremii s-a conturat astfel din ce în ce mai clar ideea că Legea Prostituției avea ceva greșit în ea. Căci favoriza brutal bărbații consumatori și punea presiune din ce în ce mai mare pe femei (s-a creat o concurență aproape ucigătoare din partea noilor venite din Europa de Est și Rusia ce acceptau renumerații din ce în ce mai mici și condiții de lucru din ce în ce mai proaste). Treaba nasoală era că nimeni nu știa unde este greșeala și cum s-ar putea remedia ea.

Și a început o discuție lungă pe tema moralității respectivei activități. Și s-a spus că prostituatele sunt de fapt femei absolut normale ce sunt despăgubite cu o renumerație bănească pentru timpul pe care l-au consumat cu clienții. Ca un fel de taxă de staționare la taxiuri. Și apoi s-a menționat că un număr mare de femei practică doar accidental și punctual această activitate, ele având cu totul și cu totul altă meserie de bază. Și deci nu pot exista pe lume prostituate și non-prostituate. Adică două categorii distincte. Că acest dualism disruptiv este demult căzut în desuetitudine. Că granițele sunt lichide, că situația are nuanțe de gri. Și că în nici un caz nu se poate aplica dubla morală. Și apoi există prostituție intelectuală, trădare a proprilor valori. Sau a cutumelor sociale din grupul din care faci parte. Chestie care dă peste cap teoria clasică.

După o gâlceavă îndelungată a venit și soluția salvatoare. În septembrie 2016, guvernul a schimbat legea. Astfel, de la 1 iulie 2017, toate persoanele care practică prostituția (sau meserii înrudite, prestații sexuale de orice fel) trebuie să se înregistreze la autoritățile locale. Vor primi de la acestea o legitimație cu poză și ștampilă pe care trebuie s-o poarte tot timpul asupra lor (atunci când practică meseria, nu în timpul liber). Un fel de ecuson, carevasăzică. Argumentul suprem al Ministerului Familiei (cel care a elaborat legea) a fost că numai așa pot fi protejate lucrătoarele sexuale. Chestie pe care Amnesty International o neagă vehement și acuză guvernul de încercare de control în sfera respectivă.

Partea intersantă a lucrurilor (și a legii respective) este următoarea: De acum încolo vor exista iar două categorii foarte bine delimitate de femei: prostituatele și non-prostituatele. Nu vor mai fi nuanțe de gri, zone de graniță fluide, etc. Ai legitimație, ești curvă. N-ai legitimație, nu ești curvă.

 

Comentarii articol

commentarii

Kulturkombinat

Mai mult in Kulturkombinat

color of feelings

Party People berlinez consumă vârtos droguri când iese în oraș

Adrian Soaitamartie 23, 2018
romantic

Dating 101: Cele 5 limbaje ale iubirii (No Bullshit)

Maria Constantindecembrie 12, 2017
awkward

Dating 101: The „awkward silence” strikes again

Maria Constantindecembrie 12, 2017
situatii penibile

Dating 101: 5 cele mai penibile situaţii la prima întâlnire

Maria Constantindecembrie 12, 2017
kulturkombinat just friends

Just friends.

George Stoicaaugust 29, 2016
image

De ce încercăm să ne definim prin obiectele pe care le deținem

Adrian Soaitaaugust 28, 2016